سبد خرید شما خالی است.
امروزه با فراگیر شدن تکنولوژی موتورهای توربوشارژ، شاهد آن هستیم که شرکتهای خودروسازی، خودروهای خود را مجهز به این تکنولوژی کردهاند. زیرا توربوشارژ به شما اجازه میدهد با حجم موتور کمتر، توان بیشتری داشته باشید. توربوشارژ به بیان ساده با استفاده از یک کمپرسور و توربین سبب میشود اکسیژن بیشتری برای احتراق با سوخت وارد موتور شود. نتیجه این فرآیند افزایش بازده و توان بیشتر موتور است.
توربو شارژر توسط آلفرد بوچی (سوئیسی) که مهندس مکانیک بود، اختراع و مورد استفاده قرار داده شد. اصلیترین چالش برای اختراع توربو شارژر٬تولید موتورهایی با ابعاد کوچک و وزن کمتر با قدرت بیشتر بود. بدین منظور توربینی ساخته شد تا انرژی (تلف شده) حاصل از خروج دود از اگزوز را به صورت بهینه مورد استفاده قرار دهد. توربو شارژر کمپرسوری است که با افزایش توان مکش هوای ورودی توسط موتور خودرو، موجب احتراق و توربو لنسturbulans بهتر سوخت و در نتیجه افزایش قدرت موتور میشود. این وسیله از دو توربین متصل به هم توسط یک شفت ساخته شدهاست. یک توربین مستقیماً متصل به منیفولد دود است و توربین دیگری به وسیله لولهٔ رابط به منیفولد هوا متصل است. چون هوای ایجاد شده بشدت داغ میباشد٬قبل از ورود به سیلندر جهت احتراق٬در اثر ترکیب با بنزین پای یک توربو شارژ برقی یا یک سوپر شارژ دیگر را نیز به وسط میکشند. بدین صورت که، این توربو شارژ و سوپر شارژ در دور موتور پایین مورد استفاده قرار میگیرند و دو توربو شارژ دیگر، هر دو همزمان در دورموتور بالا با قدرت هرچه تمام تر به یاری موتور خودرو آمده و نیروی زیادی تولید میکنند. البته توربو شارژر چون ازخروجی موتور نیرو میگیرد پس در نتیجه خود مانعی در برابر خروج دود خروجی میشود بدین منظور برای خارج شدن هرچه بهتر دود از هدرز دود استفاده میکنند. هدرز متشکل از چند لوله با ابعاد و آلیاژ خاص است که بر روی منیفولد دود نصب میشود. لازم است ذکر شود که قطعات تشکیل دهنده موتورهای دارای توربو شارژر شامل پیستون٬شاتون٫میل لنگ، ترموستات و.. دارای آلیاژ (مقاوم) متفاوتی میباشند.
- به محض روشن کردن خودرو، با موتور سرد حرکت نکنید:
یکی از مهمترین علل بروز مشکل در موتورهای توربوشارژ به سیستم روغنکاری مرتبط است. بیرینگ ها و اتصالات دوار توربو شارژر برای داشتن عملکردی مناسب به روغنی با خلوص و فشار و شدت جریان مناسب احتیاج دارند. روغن پس از استارت زدن و روشن شدن خودرو برای رسیدن به موتور و رسیدن به دمای مناسب نیاز به زمان دارد.
پس در نظر داشته باشید که بعد از استارت ماشین، به مدت ۳ الی ۵ دقیقه برای گرم شدن منتظر صبر کنید.
- بعد از مدت طولانی رانندگی، به طور ناگهان ماشین را خاموش نکنید:
با خاموش کردن خودرو، پمپ روغن در موتور هم خاموش میشود و این سبب میشود مقداری از روغن در سیستم باقی بماند و چون دمای موتور هنوز بالا هست، روغن در برخورد با این بخشهای داغ میسوزد و روغن کیفیت و ویسکوزیته مطلوب را از دست میدهد. برای جلوگیری از این آسیب، قبل از خاموش کردن خودرو برای مدتی کوتاه صبر کنید تا دمای موتور پایین بیاید و بعد ماشین را خاموش کنید.
- با دنده سبک و دور موتور پایین رانندگی نکنید:
زمانی که دور موتور پایینتر از ۲۰۰۰ دور در دقیقه قرار دارد و با دندههای سبک در حال حرکت هستید، وقتی برای شتابگیری پدال گاز را فشار میدهید، میزان سوخت بیشتری وارد میشود ولی به علت دور پایین موتور اکسیژن کمتری وارد میشود و این مخلوط غنی سوخت و هوا میتواند به موتور آسیب بزند.
برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است که هنگام شتابگیری دنده خودرو را کاهش دهید.
- از سوخت بی کیفیت (با عدد اکتان پایین) استفاده نکنید:
در موتورهای توربوشارژ کیفیت سوخت بسیار حائز اهمیت میباشد. استفاده از سوخت با عدد اکتان پایین باعث افزایش احتمال کوبش در موتور و آسیب به موتور میشود.
از بهترین سوخت موجود برای خودرو توربوشارژ خود استفاده کنید.
- در پیچهای جاده پدال گاز را فشار ندهید:
یکی از مشکلات خودروهای توربوشارژ وجود توربولگ میباشد. بدین معنا که بین زمانی که پای رو پدال گاز گذاشته میشود و اعمال شتاب لحظهای تاخیر به وجود میآید. این حالت در پیچ جاده میتواند باعث از بین رفتن تعادل خودرو شود. به همین دلیل به هنگام رانندگی در خودرو توربوشارژ خود در پیچهای جاده از فشار دادن پدال گاز خودداری کنید. شاید نکات ذکر شده به نظر ساده بیاید ولی بسیاری از رانندگان این نکات را رعایت نکرده و آسیبهای جدی به خودروی خود وارد میکنند.
در شرایطی که بسیاری از خودروهای روز مجهز به سیستم موتوری توربو شارژر هستند لذا استفاده از بنزین و روغن مناسب و رانندگی درست از شرایط لازم برای طول عمر بالا این خودروهاس لذا با رعایت چند نکته بالا از آسیب ها و هزینه های زیاد جلوگیری کنید.